Praktijken starten langzaam weer op

De praktijken binnen Buitenhove starten langzaam op. Elke praktijk pakt dit anders aan en daarom verzoeken wij u ook zoveel mogelijk de individuele websites te raadplegen. Toch willen wij u langs deze weg op de hoogte brengen van de algemene regels en richtlijnen.

Afspraken / behandelingen in het gezondheidscentrum kunnen plaatsvinden onder strikte richtlijnen:

* NIET komen bij Covid 19 verdachte klachten (griep, koorts, geur / smaakverlies, diarree) bij jezelf of iemand in het huishouden

* Behandelingen vinden 1 op 1 (individueel) plaats.

* Kom op tijd en niet meer dan 5 minuten van tevoren

* Kom bij voorkeur alleen of een ouder/verzorger met kind(eren).

* Toilet is alleen op verzoek te gebruiken

* Momenteel heeft elke praktijk een aparte aangegeven wachtkamer waar hooguit 3 wachtende kunnen plaatsnemen.

* Handen wassen met water en zeep voor en na de behandeling, dit kan in de wachtkamer of in betreffende behandelkamer

* Persoonlijke beschermingsmiddelen worden door de therapeut of cliënt gebruikt indien noodzakelijk of gewenst

* Gebruikte materialen worden indien nodig gereinigd na gebruik.

* Het aantal gelijktijdig aanwezige cliënten wordt gemaximeerd.

Algemene Covid 19 regels:

* Houd 1.5 m afstand. Binnen en buiten Buitenhove, dus ook in de wachtkamer, lift, fietsenstalling, etc.

* NIET komen bij Covid 19 verdachte klachten (griep, koorts, geur / smaakverlies, diarree) bij jezelf of iemand in het huishouden.

* Niezen in elleboog, gebruik papieren zakdoeken

Met deze richtlijnen hopen we de paramedische zorg geleidelijk weer op te starten. Van belang is dat we het doen op een veilige en verantwoorde manier waarbij we zorgen voor een veilige (werk-)omgeving voor de therapeut en de cliënt. 

Corona begrijpelijk maken

Het coronavirus houdt ons allen nog in de greep. Er verschijnt diverse informatie op internet. Het een wat begrijpelijker dan de ander.

Wij willen u graag wijzen op de volgende sites.

http://corona.steffie.nl

https://www.pharos.nl/kennisbank/begrijpelijke-informatie-corona-virus-informatiekaart/ Deze kaarten zijn ook vertaald in verschillende talen!

Voor kinderen:

https://www.kenniscentrum-kjp.nl/professionals/dossiers/kinder-jeugdpsychiatrie-corona/

Maatregelen i.v.m. Corona-virus

Op dit moment is er wereldwijd een toename van het aantal infecties met het COVID-19 (Corona virus). Als u denkt dat u geïnfecteerd zou kunnen zijn met het COVID-19 (bekend bent met de volgende klachten verkoudheid, keelpijn, koorts, benauwdheid) dan verzoeken wij u NIET naar de praktijken te komen, maar ons te bellen voor instructies of de websites van de praktijken te raadplegen.

Voor meer informatie over het COVID-19 virus kunt u bellen naar: 0800-1351 of kijk op de website www.rivm.nl.

Bedankt!

Tijd voor de barbecue

De Dieetcoach

Weer of geen weer in de zomermaanden willen we barbecueën. Ik krijg veel vragen over hoe je nu lekker met gezond barbecueën kunt combineren. Hieronder volgen enkele tips

Allereerst is het belangrijk om de hoeveelheid vlees eens kritisch te bekijken. Eten we normaal gesproken (en ideaal gezien) één ons vlees per dag, nu wordt er soms zelfs een kilo vlees gegeten! Om na het barbecuen niet met een hongerig gevoel te blijven zitten, is het dus nodig om ook groenten bij het barbecueën te nemen. U kunt de groenten aan spiesen rijgen tussen het vlees in, bv. paprika stukjes of champignons. Of een spies met alleen maar groenten eraan. Maar natuurlijk kunnen de groenten ook op de barbecue ingesmeerd met olie en kruiden. Mijn eigen favoriet is gekonfijte tomaat. Hierbij dompel ik de tomaten eerst onder in kokend water, zodat het velletje los laat. Dan gaan de tomaten in een ovenvast schaaltje. Ik pers een teen knoflook boven de tomaten, besprenkel ze met olijfolie en doe er wat basilicum over. Dan zet ik het schaaltje met een laagje aluminiumfolie erover op de barbecue. Na ongeveer 20 minuten op een hete barbecue zijn ze een heerlijke aanvulling op je bord, naast het stukje vlees en het stokbrood of de gepofte aardappel. Een gepofte aardappel kan ook op de barbecue worden klaar gemaakt. Een aardappel heeft wel wat langere werk om in aluminiumfolie te garen (30 minuten). Het is handig om deze als eerste op de barbecue te leggen. Vijf minuten voorgaren in de magnetron helpt ook (dan nog niet in de folie!). Prik dan wel wat gaatjes in de aardappel. Stokbrood is ook lekker, kies eens voor bruin stokbrood dat vult beter. Als u koolhydraatarm eet, is een geroosterde koolhydraatarme boterham ook lekker. Beleg het stokbrood eens met pesto (dit maakt u zelf met olijfolie, basilicum, geroosterde pijnboompitten en een beetje Parmezaanse kaas) of een zelfgemaakte tapenade. Neem niet teveel rode saus. Rode sauzen bevatten geen vet, maar wel veel suiker. De “witte” sauzen, zoals knoflooksaus en whiskysaus zijn vaak op basis van mayonaise of fritessaus. Dit zij goede vetzuren. Als u ze zelf maakt met yoghurt is het sausje minder vet. U kunt hiervoor volle yoghurt gebruiken. Met verse knoflook of knoflookpoeder voor knoflooksaus, verse ui voor een uiensaus, mosterd voor een mosterdsaus, kerrie voor een kerriesaus, maakt u verschillende sausjes. Maar nu even terug naar het vlees. Als er gekozen wordt voor magere soorten of voor vis komt dat de gezondheid natuurlijk ten goede. Pas wel op met gemarineerde vleessoorten. Deze worden snel zwart en dat zwarte laagje is kankerverwekkend. Wilt u de recepten van tapenade of pesto ontvangen? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist, irene@libra-dieetadvisering.nl.

Huisartsenpraktijk Groenveld

Per 1 januari 2019 is huisartsenpraktijk ‘De Kade’ overgenomen door dokter Groenveld.  De vroegere praktijk van dokter Douma, en later van dokter Kolthoff, wordt voortgezet onder de naam Huisartsenpraktijk Groenveld. Er verandert weinig voor u als patiënt, behalve dat er nu weer een vaste huisarts is.

Dokter Groenveld stelt zich graag even voor: “Samen met mijn twee dochters woon ik in Leeuwarden. Na 15 jaar in gezondheidscentrum Bonnehus te hebben gewerkt, ben ik nu erg blij met mijn eigen praktijk. Het werk als huisarts doe ik met veel plezier. Het contact met mensen en de langdurige band maakt dit beroep geweldig. Dit doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met de voor u vertrouwde doktersassistentes Ansje, Anouk en Marjan, de praktijkondersteuner W. Bootsma en binnenkort onze verpleegkundig specialist in opleiding, Mw J.Oenema.”

Neemt u ook eens een kijkje op hun website: www.huisartsenpraktijkgroenveld.nl. Daar vindt u de meest actuele informatie.

Kerst = feest!

De wijk organiseert in samenwerking met deelnemende partijen Zienn en Parkhoven uit de wijk kerstbijeenkomsten in de Opstandingskerk. Wil je met kerst niet alleen zijn en je wijkbewoners beter leren kennen?

Vrijdag 21 december: “BELOFTE VAN BLIJDSCHAP!”
Met Parkhoven, Zienn en de Opstandingskerk. Een korte bijeenkomst, aangepast aan de bewoners van Parkhoven en Zienn. Zeer toegankelijk voor iedereen.
Aanvang 15:30 uur.

Maandag 24 december: LICHT IN DE NACHT!
Een feestelijke zing-, beleef-, hoor- en genietavond. Met medewerking van Marcel Zimmer & band. Na afloop: warme drankjes en lekkere hapjes.
Aanvang 20:00 uur.

Dinsdag 25 december (eerste kerstdag): NOOIT MEER ALLEEN!
Om 10:00 koffie. Van 10:30 – 11:30 uur een levendige dienst, veel te beleven voor jong en oud, voor gezinnen met kinderen maar ook gezinnen zónder kinderen! En uiteraard ook voor vrijgezellen.

Wandelt u al mee?

Door de natuurlijke beweging van de training is de kans op blessures zeer gering. Wandelen belast de gewrichten minimaal. Bovendien vindt er geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij rennen en springen. Dit maakt dat wandelen voor iedereen heel goed te beoefenen is. Het is bovendien een ideale manier om weer in conditie te komen na een tijd niets sportiefs gedaan te hebben.

Voor meer informatie bekijk de flyer.

“Voor wie gezond wil blijven en worden! Zegt het voort en wandel je fit!”

Physician Assistant

Wij stellen Akke Bosma – van Dijk aan u voor. Vanaf oktober is zij werkzaam als Physician Assistant in huisartsenpraktijk Kolthoff. Physician Assistant is een moeilijk woord, vertaald naar het Nederlands betekent het assistent arts.  Zij is opgeleid om, net als de huisarts, spreekuur te draaien en werkt zelfstandig. Bij ingewikkelde zaken doet ze een beroep op de huisarts.

Mag het ietsje minder zijn?

De Dieetcoach

Vandaag las ik het heugelijke feit dat supermarktketen Albert Heijn één miljard suikerklontjes uit producten gaat halen. Daarbij streeft AH naar het verbeteren van het etiket. Samen met het Diabetes Fonds gaat de supermarktketen vanaf vandaag met verschillende partijen uit de voedingsindustrie in gesprek om het verminderen van suiker in ons voedsel versneld te bereiken. Een mooie ontwikkeling!

Albert Heijn trekt (AH) samen op met het Diabetes Fonds (DF) dat vandaag het startsein geeft voor de beweging “Het Nieuwe Zoet”. Het doel hiervan is om samen met de voedingsindustrie te zorgen voor minder suiker en gezonde(re) voeding. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, gaf aan heel blij te zijn dat AH aansluit bij de nieuwe beweging van het DF. Zij hoopt dat meerdere supermarktketens zich aansluiten. AH geeft zijn klanten via een nieuw etiket en een suikerwijzer in de winkel meer informatie over suiker in producten. Dit gaat over zo’n 11.000 huismerkproducten. Klanten van AH kunnen op de nieuwe etiketten bijvoorbeeld zien hoeveel toegevoegd suiker in het product zit. Vanaf vandaag liggen de eerste producten met nieuwe etiketten in de schappen. AH ontwikkelde zijn nieuwe etiket voor huismerkproducten op basis van klantenonderzoek. Behalve het totaal aan suiker (in grammen), wordt ook de hoeveelheid toegevoegde suikers voortaan genoemd (ook in grammen).

Eenzelfde aanpak kiest AH voor zout. Behalve de totale hoeveelheid wordt de toegevoegde hoeveelheid zout per 100 gram vermeld. Ook is voortaan op het etiket te zien hoeveel van de dagbehoefte aan bijvoorbeeld suiker, zout of vet een portie van het product bevat. De nieuwe AH-etiketten worden verder E-nummers niet alleen meer als nummers vermeld, maar ook voluit geschreven. Volgens AH blijkt het voor de consumenten vaak niet duidelijk waar de nummers voor staan. In de afgelopen jaren heeft AH al geleidelijk suiker uit producten gehaald en daarbij getest of klanten de producten nog lekker vonden. Dit jaar werden onder andere de frisdranken en de pastasauzen aangepakt. Volgens het bedrijf is de hoeveelheid suiker in producten inmiddels met ruim 300 miljoen klontjes gereduceerd. Per 2020 zou zouden er één miljard minder suikerklontjes verwerkt moeten worden.

Als u dit zo leest, kunt u denken dat ik aandelen heb bij AH. Maar dat is niet het geval. Wel vind ik dat AH een pluim verdient voor deze voortrekkersrol. Ik verwacht dat meerdere ketens gaan volgen. Daarbij hoop ik dat ook A-merken meegaan met deze trend. Teveel suiker eten heeft immers een zeer slecht effect op onze gezondheid. Denk hierbij aan het ontstaan van overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, jicht, leververvetting en snellere veroudering. Wilt u meer weten of zelf uw (verborgen) suikers verminderen? Neem dan contact op met Libra Dieetadvisering, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl.

Wandelgroep “Buitenhove”

Lopen als work-out: hoe simpel kan het zijn… Wandelen is bijna net zo effectief als fanatiek sporten. Bovendien is het veilig, gratis en je hebt er geen hulpmiddelen bij nodig. Alleen soms wat stimulans in de vorm van een groep!

Door de natuurlijke beweging van de training is de kans op blessures zeer gering. Wandelen belast de gewrichten minimaal. Bovendien vindt er geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij rennen en springen. Dit maakt dat wandelen voor iedereen heel goed te beoefenen is. Het is bovendien een ideale manier om weer in conditie te komen na een tijd niets sportiefs gedaan te hebben.

In samenwerking met BV Sport organiseert medisch centrum Buitenhove een wandelgroep voor mensen met een chronische aandoening die meer willen bewegen, maar dat extra duwtje in de rug nodig hebben.

De wandelgroep gaat dinsdag 19 juni om 12:00 uur wekelijks van start bij het wijkcentrum ’t Knooppunt.
Voor meer informatie bekijk de flyer.

“Voor wie gezond wil blijven en worden! Zegt het voort en wandel je fit!”