Rixt Veurman

Wie ben je?

Ik ben Rixt, getrouwd, 2 zonen en een Franse basset pup waar we onze handen aan vol hebben. Ik ben getogen in Friesland, heb 25 jaar in de Randstad gewoond en sinds 2 jaar weer terug in het mooie Fryslân. Ik werk als praktijkondersteuner voor de huisartsen in Buitenhove.

Het leukste aan mijn werk vind ik het persoonlijke contact met de mensen. Vooral als het me lukt om de mensen te motiveren hun levenswijze zo aan te passen dat ze bijvoorbeeld met minder medicatie toe kunnen. Voor deze begeleiding heb ik een 3-jarige Hbo-opleiding gevolgd. Met die kennis kan ik veel voor de mensen betekenen. En mijn betrokkenheid en (volgens mijn collega’s) mijn goede humeur wordt erg gewaardeerd.

Wat doe je binnen Buitenhove?

Ik doe de periodieke controles voor mensen met diabetes (suikerziekte), hoge bloeddruk, astma/COPD. Dat is heel belangrijk omdat regelmatige controle een gunstige invloed heeft op de gezondheid. Ook begeleid ik cliënten die willen stoppen met roken. Bij de mensen die niet meer naar de praktijk toe kunnen komen breng ik een bezoekje aan huis.

Vertel eens een leuke anekdote.

Er kwam een man van net 40 jaar op mijn spreekuur waarbij diabetes was geconstateerd. Hij was hier erg van geschrokken. Als behandeling werd gestart met een verwijzing naar de diëtist en het advies om te gaan bewegen. Het blijkt namelijk dat goede, gezonde voeding én meer bewegen heel gunstige effecten kunnen hebben. Zijn moeder had in het verleden ook diabetes en in die tijd was de aanpak en de begeleiding minder uitvoerig, waardoor zij na een aantal jaren allerlei complicaties van haar diabetes had gekregen. Hij was daardoor erg geschrokken van de diagnose omdat hij zo’n duidelijk voorbeeld kende voor ogen had.

Hij ging enthousiast aan de gang met het dieet, ging dagelijks een half uur intensief bewegen en stopte met het gebruik van een flinke slok alcohol. Na 3 maanden kwam hij terug op het spreekuur. Door het aanpassen van zijn leefstijl was zijn suiker dusdanig gedaald dat we niet hoefden te beginnen met medicatie. Wat een geweldige prestatie!