Irene van der Vuurst

Wie ben je?

Mijn naam is Irene van der Vuurst. Ik ben afgestudeerd in 1989. Gedurende mijn loopbaan ben ik eerst zelfstandig werkzaam geweest in Noord Holland.  Na mijn verhuizing naar Friesland, in 2002, ben ik een tijd in dienst geweest bij een thuiszorgorganisatie. Het begon toch weer te kriebelen en in 2007 begon ik weer zelfstandig. Al snel kreeg ik het dusdanig druk dat het tijd werd om personeel aan te nemen. Nu heb ik zes diëtisten in dienst en ben ik ook werkgever….Mijn hart ligt bij de dieetadvisering, dus draai ik elke dag ook spreekuur.  Sinds 2013 ben ik ook orthomoleculair diëtist. Dit wil zeggen dat ik ook ga kijken naar wat, naast een optimale voeding, voedingsstoffen kunnen betekenen voor uw gezondheid. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van magnesium bij diverse klachten. Of een probiotica bij darmklachten. Ik zoek dan uit welk soort het beste voor u is. Ook zonder voedingssupplementen is vaak al heel veel te bereiken! In de loop van de jaren ben ik extra geschoold in motivational interviewing, cognitieve gedragstherapie, diabetes, coeliakie, ziekte van Parkinson en ondervoeding.In 2009 begon ik met mijn eerste koolhydraatbeperking (zie hieronder) en sindsdien is dit een dieet waar mijn hart ligt. Het heeft echt fantastische resultaten! Als het allemaal wat minder streng moet, werk ik met de Puur Gezond Piramide. Zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, maar af en toe wat lekkers hoort er bij. Graag tot ziens!

Wat doe je binnen Buitenhove?

In Buitenhove draai ik op donderdag spreekuur. Als diëtist word ik vergoed uit de basisverzekering. Als orthomoleculair diëtist word ik vergoed uit de aanvullende verzekering. Ik zeg altijd maar: “Bij mij langskomen kost u alleen maar tijd, de verzekeraar betaalt de kosten”.

Vertel eens een leuke anekdote.

In 2009 had ik een diabeet onder begeleiding die maar niet afviel, 1 kilo in een half jaar. Hij at volgens de “Schijf van vijf” principes. Op mijn aanraden, ging hij koolhydraatarm eten. Na drie weken was hij 7 kilo lichter! Een schot in de roos. Hij is iets minder fanatiek verder gegaan en uiteindelijk 40 kilo afgevallen in een jaar tijd. Deze heer dacht al aan een gastric bypass, maar heeft dat niet nodig gehad. Na een half jaar met een stabiel gewicht hebben wij afscheid van elkaar genomen. Deze heer heeft eigenlijk een lintje verdiend omdat ik, dankzij hem, erachter kwam dat bij heel veel mensen, niet alleen diabeten, minder koolhydraten eten werkt. En bij deze personen werkt minder vet eten juist averechts…