Riemke Plantenga

Wie ben je?

Mijn naam is Riemke Plantenga (1985) en ben in 2007 afgestudeerd aan de Hanze Hogeschool in Groningen als logopediste. De afgelopen jaren heb ik met name ervaring opgedaan in de vrije vestiging. Daarnaast heb ik ook gewerkt in het onderwijs en ziekenhuis/verpleeghuis. Als logopediste heb ik dus ervaring in het onderzoeken en behandelen van allerlei logopedische stoornissen, maar leer ik elke dag weer bij. Geen behandeling is hetzelfde en daar op in te spelen is altijd weer een enorme uitdaging.

Wat doe je?

Mijn werk als logopedist is dus elke dag weer anders. Ik vind de diversiteit tussen de verschillende stoornissen erg leuk, maar ook het werken met verschillende leeftijden (zowel kinderen als volwassenen) spreekt mij aan! Samen werken aan de hulpvraag staat daarbij voorop. Ouders als co-therapeut, maar ook derden zoals leerkrachten en andere (medische) betrokkenen zijn erg belangrijk in het behandeltraject. Doordat we praktijk houden in Medisch Centrum Buitenhove wordt deze samenwerking ook gestimuleerd, is er de mogelijkheid om projectmatig te werken en indien mogelijk kunnen consulten gecombineerd worden. Er zijn korte lijnen en de cliënt weet waar welke zorg wordt geboden.

Vertel eens een leuke anekdote.

In mijn werk als logopediste heb ik natuurlijk vaak met communicatieproblemen te maken. Dat zorgt dat natuurlijk voor de nodige misverstanden. Denk aan kinderen die bepaalde letters anders uitspreken en daardoor woorden met andere betekenissen uitspreken. Een klassiek voorbeeld is als kinderen de letter T i.p.v. een K zeggen en dus ’toetje’ zeggen, maar ‘koekje’ bedoelen. Deze spraakverwarring kan natuurlijk grappig uitpakken, vooral als kinderen ook nog laten merken het op juiste manier te zeggen, maar het kan ook frustreren. Het kind wordt niet begrepen en krijgt een toetje i.p.v. een koekje. Als de spraaktstoornis zich beperkt tot een letter dan is het voor een ander nog vaak te begrijpen, maar worden er meer klanken verkeerd uitgesproken, kunnen er gedragsproblemen ontstaan… DAAROM logopedie!