Internationale dag van de coeliakie

Elk jaar is op 16 mei de internationale dag van de coeliakie. De NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) heeft dit jaar als thema “Zorgeloos (glutenvrij) uit eten”.

De NCV heeft een animatiefilmpje gemaakt zie: https://www.glutenvrij.nl/actueel/nieuwsartikel/559 met uitleg over het ziektebeeld en de noodzaak van een coeliakiepatiënt om niet met gluten in aanraking te komen. Omdat het glutenvrij dieet een populair gezondheidsdieet is geworden, is het voor mensen met coeliakie steeds moeilijker om uit te leggen hoe ingewikkeld het dieet in de praktijk is. Want mensen die vanuit eigen keuze – en zonder een diagnose – glutenvrij gaan eten doen dat vaak maar tijdelijk of gedurende een aantal maaltijden per dag. Mensen met echt coeliakie of gediagnosticeerde glutensensitiviteit (non-celiac glutensensitivity) zouden daar behoorlijk ziek van kunnen worden.

Bij coeliakie raakt de dunne darmwand beschadigd als deze in aanraking komt met gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Gluten zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. Wie coeliakie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen. Niet voor even, maar levenslang. Dat komt heel precies. Eet je toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk. Door het eten van glutenvrije voeding herstellen de darmen en kunnen ze weer voldoende voedingsstoffen opnemen.

In het glutenvrije dieet ontbreken echter de graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten. Ook jodium en calcium zijn een punt van aandacht. Of dit dieet dan ook gezonder is, zoals sommigen denken, valt dus te betwijfelen. U moet het alleen gebruiken als het noodzakelijk is. Men denkt wel dat meer mensen met coeliakie rondlopen dan dat zij zelf weten. Naar schatting heeft 1% van de bevolking coeliakie. Soms geeft coeliakie klachten, zoals buikpijn, verstopping of juist diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid. Maar soms wordt het bij toeval ontdekt als iemand bijvoorbeeld steeds een ijzertekort heeft en er verder onderzoek plaatsvindt. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft een zogenaamde “zelftest” ontwikkelt.

Via www.deglutentest.nl komt u bij de test terecht. Als u na de test twijfelt of u coeliakie heeft, moet u naar uw huisarts gaan voor verder onderzoek. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Buitenhove op maandag, dinsdag en donderdag.