Hoe ver bent u met uw goede voornemens?

Waarschijnlijk heeft u er begin van dit jaar weer een aantal bedacht: goede voornemens voor het jaar 2018. Maar het willen is nog niet persé ook het kunnen veranderen van uw oude gewoonten! Juist bij de uitvoering gaat het vaak mis. Wat u hieraan kunt doen, leest u in dit artikel.

Veel mensen verwachten dat de diëtist het in januari smoordruk heeft gehad. Dat is niet zo. Vaak gaat men eerst zelf met het eet- of beweegpatroon aan de slag alvorens er hulp wordt ingeroepen. Als je aan mensen vraagt wat ze willen veranderen, zegt bijna procent dat hij/zij gewicht wil verliezen of gezonder wil gaan eten. Maar willen is nog geen doen. Om succesvol te zijn is het allereerst belangrijk om de motivatie boven water te krijgen. Roepen dat u wilt stoppen met snoepen, maar er vervolgens zelf niet in geloven, zal tot weinig resultaat leiden. Iemand moet het gevoel hebben dat het hem/haar zal lukken om te veranderen. Hierbij speelt ook het belang van de verandering een rol. Als u minder melkchocolade wilt eten, maar u vindt het ook heel lekker, dan gaat u alleen serieus proberen minder melkchocolade te eten als u denkt dat het u iets oplevert. Heeft u een te hoog cholesterol dan levert het minderen van melkchocolade u bijvoorbeeld meer “winst” op dan wanneer dit geen rol speelt. Als iemand anders tegen u zegt dat u moet stoppen met het eten van mekchocolade, maar u ziet het nut er niet van in, dan bent u ook niet geneigd om dit te doen. Wat ook een rol speelt is of u er ook echt klaar voor bent. Stel dat u wilt afvallen, maar volgende week heeft u een groot feest met een diner. De spanning rond het feest en het feest zelf, waarbij u verwacht dat u meer zult eten dan normaal, kunnen u dan doen besluiten om pas na het feest te beginnen. Hierbij is er wel de valkuil dat u de neiging heeft om steeds andere prioriteiten te stellen… Als u zichzelf hierop betrapt, betekent dit dat u er toch nog niet klaar voor bent. Gaat u dan wel starten met lijnen, is de kans dat het een succes wordt minder groot dan wanneer u weloverwogen begint.

Hierbij is een goede voorbereiding belangrijk. Stel u zelf vragen om de voordelen van een verandering te benoemen. Bijvoorbeeld stel dat u morgen 20 kilo lichter bent, hoe voelt u zich dan anders dan nu? En vervolgens de vraag wat u nodig heeft om het tot een goed einde te brengen. Bijvoorbeeld u wilt weten wat u dagelijks nodig heeft om gewicht te verliezen. U wilt ook leren verpakkingen te lezen of betere keuzes te maken in de supermarkt. Het benoemen van de nadelen die u door het overgewicht ondervindt, kan ook helpen. Bijvoorbeeld “Ik krijg het benauwd als ik mijn schoenen moet veteren”. Maak hierbij ook reële doelen. Dus bedenk niet dat u vijf keer per week een uur wilt gaan sporten, terwijl u nu helemaal niet sport. Als u de doelen in kleine subdoelen “knipt”, is de kans dat u het ook daadwerkelijk lukt veel groter. Dit motiveert u dan weer om door te gaan met het volgende subdoel. En zo wordt uw goede voornemen dan geleidelijk omgezet in een nieuwe gewoonte. Sta u zelf ook toe om fouten te maken. Als de verwachtingen te hoog zijn, geeft het stress. Dan wil het veranderen van gewoonten vaak niet. “Het is vandaag toch al niet goed gegaan”, is zo’n gedachte die mensen dan tot meer (fout) eten gaat aanzetten. Meteen weer doorgaan en het verlies nemen van een zwak moment, is natuurlijk veel beter…

Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig? Weet dan dat de diëtist in de basisverzekering zit en neem contact de diëtisten van Libra.