Tijd voor de barbecue

De Dieetcoach

Weer of geen weer in de zomermaanden willen we barbecueën. Ik krijg veel vragen over hoe je nu lekker met gezond barbecueën kunt combineren. Hieronder volgen enkele tips

Allereerst is het belangrijk om de hoeveelheid vlees eens kritisch te bekijken. Eten we normaal gesproken (en ideaal gezien) één ons vlees per dag, nu wordt er soms zelfs een kilo vlees gegeten! Om na het barbecuen niet met een hongerig gevoel te blijven zitten, is het dus nodig om ook groenten bij het barbecueën te nemen. U kunt de groenten aan spiesen rijgen tussen het vlees in, bv. paprika stukjes of champignons. Of een spies met alleen maar groenten eraan. Maar natuurlijk kunnen de groenten ook op de barbecue ingesmeerd met olie en kruiden. Mijn eigen favoriet is gekonfijte tomaat. Hierbij dompel ik de tomaten eerst onder in kokend water, zodat het velletje los laat. Dan gaan de tomaten in een ovenvast schaaltje. Ik pers een teen knoflook boven de tomaten, besprenkel ze met olijfolie en doe er wat basilicum over. Dan zet ik het schaaltje met een laagje aluminiumfolie erover op de barbecue. Na ongeveer 20 minuten op een hete barbecue zijn ze een heerlijke aanvulling op je bord, naast het stukje vlees en het stokbrood of de gepofte aardappel. Een gepofte aardappel kan ook op de barbecue worden klaar gemaakt. Een aardappel heeft wel wat langere werk om in aluminiumfolie te garen (30 minuten). Het is handig om deze als eerste op de barbecue te leggen. Vijf minuten voorgaren in de magnetron helpt ook (dan nog niet in de folie!). Prik dan wel wat gaatjes in de aardappel. Stokbrood is ook lekker, kies eens voor bruin stokbrood dat vult beter. Als u koolhydraatarm eet, is een geroosterde koolhydraatarme boterham ook lekker. Beleg het stokbrood eens met pesto (dit maakt u zelf met olijfolie, basilicum, geroosterde pijnboompitten en een beetje Parmezaanse kaas) of een zelfgemaakte tapenade. Neem niet teveel rode saus. Rode sauzen bevatten geen vet, maar wel veel suiker. De “witte” sauzen, zoals knoflooksaus en whiskysaus zijn vaak op basis van mayonaise of fritessaus. Dit zij goede vetzuren. Als u ze zelf maakt met yoghurt is het sausje minder vet. U kunt hiervoor volle yoghurt gebruiken. Met verse knoflook of knoflookpoeder voor knoflooksaus, verse ui voor een uiensaus, mosterd voor een mosterdsaus, kerrie voor een kerriesaus, maakt u verschillende sausjes. Maar nu even terug naar het vlees. Als er gekozen wordt voor magere soorten of voor vis komt dat de gezondheid natuurlijk ten goede. Pas wel op met gemarineerde vleessoorten. Deze worden snel zwart en dat zwarte laagje is kankerverwekkend. Wilt u de recepten van tapenade of pesto ontvangen? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist, irene@libra-dieetadvisering.nl.