Leonie van der Vuurst

In juli 2019 ben ik afgestudeerd als diëtist. Naast mijn opleiding deed ik de administratie bij Libra. Nu combineer ik dit met het mooie vak, diëtist. Wat mijn werk zo leuk maakt, is dat ik iedere dag andere mensen zie met hun eigen verhalen. Ook vind ik het belangrijk dat ik met de mensen mee kan denken over de dingen die ze tegen komen. Hierdoor is elke dag anders en dat maakt mijn werk zo leuk! In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te koken. Ik vind het uitdagend om verschillende (nieuwe) gerechten te bereiden. Verder vind ik het leuk om te wandelen en te spelen met mijn hondjes.

Wat doe je binnen Buitenhove?

Ik heb een spreekuur in Buitenhove. Mensen kunnen bij mij terecht met diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, ondervoeding en overgewicht. Maar denk ook aan darmklachten, allergieën en overgevoeligheden, voeding en ouderen en algemene voedingsvragen. Wij zijn van alle markten thuis. Ook zijn wij bekend met het koolhydraat beperkte dieet!

Irene van der Vuurst

Wie ben je?

Mijn naam is Irene van der Vuurst. Ik ben afgestudeerd in 1989. Gedurende mijn loopbaan ben ik eerst zelfstandig werkzaam geweest in Noord Holland.  Na mijn verhuizing naar Friesland, in 2002, ben ik een tijd in dienst geweest bij een thuiszorgorganisatie. Het begon toch weer te kriebelen en in 2007 begon ik weer zelfstandig. Al snel kreeg ik het dusdanig druk dat het tijd werd om personeel aan te nemen. Nu heb ik zes diëtisten in dienst en ben ik ook werkgever….Mijn hart ligt bij de dieetadvisering, dus draai ik elke dag ook spreekuur.  Sinds 2013 ben ik ook orthomoleculair diëtist. Dit wil zeggen dat ik ook ga kijken naar wat, naast een optimale voeding, voedingsstoffen kunnen betekenen voor uw gezondheid. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van magnesium bij diverse klachten. Of een probiotica bij darmklachten. Ik zoek dan uit welk soort het beste voor u is. Ook zonder voedingssupplementen is vaak al heel veel te bereiken! In de loop van de jaren ben ik extra geschoold in motivational interviewing, cognitieve gedragstherapie, diabetes, coeliakie, ziekte van Parkinson en ondervoeding.In 2009 begon ik met mijn eerste koolhydraatbeperking (zie hieronder) en sindsdien is dit een dieet waar mijn hart ligt. Het heeft echt fantastische resultaten! Als het allemaal wat minder streng moet, werk ik met de Puur Gezond Piramide. Zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, maar af en toe wat lekkers hoort er bij. Graag tot ziens!

Wat doe je binnen Buitenhove?

In Buitenhove draai ik op donderdag spreekuur. Als diëtist word ik vergoed uit de basisverzekering. Als orthomoleculair diëtist word ik vergoed uit de aanvullende verzekering. Ik zeg altijd maar: “Bij mij langskomen kost u alleen maar tijd, de verzekeraar betaalt de kosten”.

Vertel eens een leuke anekdote.

In 2009 had ik een diabeet onder begeleiding die maar niet afviel, 1 kilo in een half jaar. Hij at volgens de “Schijf van vijf” principes. Op mijn aanraden, ging hij koolhydraatarm eten. Na drie weken was hij 7 kilo lichter! Een schot in de roos. Hij is iets minder fanatiek verder gegaan en uiteindelijk 40 kilo afgevallen in een jaar tijd. Deze heer dacht al aan een gastric bypass, maar heeft dat niet nodig gehad. Na een half jaar met een stabiel gewicht hebben wij afscheid van elkaar genomen. Deze heer heeft eigenlijk een lintje verdiend omdat ik, dankzij hem, erachter kwam dat bij heel veel mensen, niet alleen diabeten, minder koolhydraten eten werkt. En bij deze personen werkt minder vet eten juist averechts…

Rixt Veurman

Wie ben je?

Ik ben Rixt, getrouwd, 2 zonen en een Franse basset pup waar we onze handen aan vol hebben. Ik ben getogen in Friesland, heb 25 jaar in de Randstad gewoond en sinds 2 jaar weer terug in het mooie Fryslân. Ik werk als praktijkondersteuner voor de huisartsen in Buitenhove.

Het leukste aan mijn werk vind ik het persoonlijke contact met de mensen. Vooral als het me lukt om de mensen te motiveren hun levenswijze zo aan te passen dat ze bijvoorbeeld met minder medicatie toe kunnen. Voor deze begeleiding heb ik een 3-jarige Hbo-opleiding gevolgd. Met die kennis kan ik veel voor de mensen betekenen. En mijn betrokkenheid en (volgens mijn collega’s) mijn goede humeur wordt erg gewaardeerd.

Wat doe je binnen Buitenhove?

Ik doe de periodieke controles voor mensen met diabetes (suikerziekte), hoge bloeddruk, astma/COPD. Dat is heel belangrijk omdat regelmatige controle een gunstige invloed heeft op de gezondheid. Ook begeleid ik cliënten die willen stoppen met roken. Bij de mensen die niet meer naar de praktijk toe kunnen komen breng ik een bezoekje aan huis.

Vertel eens een leuke anekdote.

Er kwam een man van net 40 jaar op mijn spreekuur waarbij diabetes was geconstateerd. Hij was hier erg van geschrokken. Als behandeling werd gestart met een verwijzing naar de diëtist en het advies om te gaan bewegen. Het blijkt namelijk dat goede, gezonde voeding én meer bewegen heel gunstige effecten kunnen hebben. Zijn moeder had in het verleden ook diabetes en in die tijd was de aanpak en de begeleiding minder uitvoerig, waardoor zij na een aantal jaren allerlei complicaties van haar diabetes had gekregen. Hij was daardoor erg geschrokken van de diagnose omdat hij zo’n duidelijk voorbeeld kende voor ogen had.

Hij ging enthousiast aan de gang met het dieet, ging dagelijks een half uur intensief bewegen en stopte met het gebruik van een flinke slok alcohol. Na 3 maanden kwam hij terug op het spreekuur. Door het aanpassen van zijn leefstijl was zijn suiker dusdanig gedaald dat we niet hoefden te beginnen met medicatie. Wat een geweldige prestatie!

Margot de Vlieger

Wie ben je?

Ik ben Margot de Vlieger. Ik straal rust uit, betrokkenheid en vriendelijkheid maar kan als het nodig is ook aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Ik leid heel graag vergaderingen overal waar ik ben zodat ze wat korter duren. Ik geef mindfulnesstrainingen en beoefen dit ook zelf veel en dit helpt me om nooit op de automatische piloot terecht te komen in mijn werk en niet de problemen van anderen over te nemen maar toch volledig betrokken te kunnen zijn in de gesprekken. Mijn veelzijdigheid in opleiding en levenservaring zien veel mensen als een voordeel.

Wat doe je binnen Buitenhove?

Ik werk als Gezondheidszorgpsycholoog. Ik ben wat je noemt een generalist, dus ik behandel bijna alle klachten die je kunt bedenken. Maar wat ik heel veel doe is het behandelen van trauma’s, lichamelijke klachten omdat je daar gelukkig vaak ook door psychische factoren toch wat invloed op hebt, en depressies en angstklachten. Ook geef ik assertiviteitstrainingen en mindfulnesstrainingen. Vroeger leek mindfulness zweverig, maar gelukkig is het dat niet en bewijzen alle onderzoeken dat deze training de hersenen echt kan veranderen in goede zin en het daardoor echt meer rust en gemoedelijkheid brengt.

Gesprekken duren meestal 5 tot 12 keer. Dat lijkt weinig maar in die tijd kan er toch al heel veel veranderen merk ik altijd weer.

Vertel eens een leuke anekdote.

Ik ben altijd vaak ontroerd door ouderen. Soms zie ik mensen van over de 80 en die vertellen me dan hun leven en levenswijsheden van een heel andere tijd en natuurlijk probeer ik hen te helpen, maar intussen is het wel geweldig om al die verhalen te horen uit een tijd die wij niet meer kennen.

Ik ervaar het altijd als groot geschenk om dit werk te mogen doen. Omdat ik het van harte doe geeft het me veel energie en word ik er nooit moe van. Behalve dan van verzekeringen en de eeuwige bureaucratie, maar ja, je kan niet alles hebben.

Wietske Siemensma

Wie ben je?

Ik ben Wietske Siemensma, getrouwd en moeder van drie kinderen. Ik houd er van om in beweging te zijn, dit blijkt uit mijn hobby: volleybal. Ook ga ik graag een stuk wandelen. Anderen zouden mij omschrijven als: betrouwbaar, rustig, lief. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, maar kan me ook prima vermaken met een boek in een hoekje van de bank.

Wat doe je?

Ik ben werkzaam bij Fysiofriso als kinderfysiotherapeut. Alle kinderen van 0-18 jaar kunnen bij mij terecht wanneer er problemen zijn op het gebied van bewegen, ook wel motorische ontwikkeling genoemd. Ook kinderen met bijv. rugklachten of een verstuikte enkel kan ik helpen. Mijn kracht zit er in om op het niveau van het kind de oefeningen aan te bieden. Door op speelse wijze het jonge kind uit te dagen wordt deze gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen. Ook geef ik advies aan ouders hoe zij hun kind het beste kunnen helpen, bijv. in het omgaan met een aandoening.

Vertel eens een leuke anekdote.

Naast het werk als kinderfysiotherapeut werk ik ook als gewoon fysiotherapeut. Op de praktijk van Fysiofriso behandel ik meestal kinderen, dus toen ik een dame op leeftijd (70+) onder behandeling had moesten de collega’s even wennen aan dat beeld. Samen lekker actief zijn waar dat mogelijk is zoals trampoline springen of ballen gooien, maar ook aan tafel werken aan de fijnere vaardigheden zoals het vasthouden van een potlood. Het mooiste is wanneer een kind voldoening haalt uit de activiteit en liever nog niet wil stoppen wanneer de tijd verstreken is.

Irene van der Vuurst

De persoon achter Libra is Irene van der Vuurst. Zij heeft meer dan 24 jaar ervaring als diëtist. In 2007 heeft Irene haar praktijk Libra opgericht.